Thursday, 14 November 2019
Anda berada di: Laman Utama Galeri Arkib 2014 Sambutan Maulidur Rasul 2014
Sambutan Maulidur Rasul 2014 PDF Print E-mail

Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Sekolah telah diadakan pada 24 Januari 2014. Antara aktiviti yang berlangsung pada hari sambutan ialah Berselawat ke atas Junjungan Besar Nabi Muhamad SAW, persembahan nasyid dan ceramah yang disampaikan oleh Al-Fadhil Ustaz Ayub Bin Baharuddin. Ceramah yang disampaikan amat menarik dan penuh informasi.

Selami dan jiwailah sambutan Maulidur Rasul

Maulidur Rasul berasal dari perkataan Arab (kelahiran Rasullah ) di mana ia merupakan hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad S.A.W. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada Isnin (Dari hadith riwayat Muslim) bertarikh 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571 Masehi. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala (S.W.T). Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulidur Rasul atau Maulid Harta.

Kini sambutan Maulidur Rasul telah memasuki tahun 1435H , 14 Januari 2014 Masehi. Lazimnya pada setiap tahun umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad S.A.W dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah S.W.T kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam (S.A.W), kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan.Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal soleh.

Posted from my iPhone using Joomla Admin Mobile!